Malmedy

Malmedy in een natuurpark

Het natuurpark van de Hoge Venen is het grootste natuurreservaat van België (ongeveer 4500 ha.). Het is een natuurlijke parel die zich in het noorden van de gemeente Malmedy bevindt.

De Hoge Venen hebben zien er elk seizoen anders uit: dor en droog op het einde van de zomer, betoverend onder een laagje sneeuw, mysterieus in de nevelen van de herfst. Het is een rijke voedingsbodem voor legenden en verhalen die zijn gelijke niet kent. De Hoge Venen bezoek je met respect.

Wandelingen in de Hoge Venen :

Monumenten en plaatsen in de Hoge Venen die een bezoekje waard zijn:

1. Baraque Michel en de Fischbachkapel
Baraque Michel dankt zijn naam aan het restaurant en de B&B die er gevestigd is. In de 19e eeuw was het een toevluchtsoord voor verdwaalde reizigers. Het klokje aan het dak luidde als er veel mist was. Hierdoor werden tal van reizigers gered. In Baraque Michel vertrekken vele wandelingen (o.m. langs de befaamde plankenpaadjes door de Hoge Venen).

Fischbach was een ridder die de kapel heeft laten bouwen ter ere van de redding van zijn schoonvader de edelman M. de Rondchêne uit Malmedy.  De Fischbachkapel ligt op 100 meter van Baraque Michel.

2. Mont Rigi en het Poleurveen
Het educatief wandelpad start aan het wetenschappelijk centrum in Mont Rigi. Het bestaat grotendeels uit een plankenpad en is zo’n 3 km lang: ideaal voor een wandeling met kleine kinderen.

3. Signal de Botrange –Baltiaheuvel – Tranchotpiramide
De toren van Botrange werd op het hoogste punt van België gebouwd (694 meter boven de zeespiegel). Aan de overkant van de grote baan geniet je vanop een houten platform van een prachtig uitzicht op de adembenemende natuur van onze Hoge Venen.

De Baltiaheuvel werd in 1923 aangelegd door Herman Baltia, koninklijk hoog-commissaris van de Oostkantons, en reikt tot 700 meter boven de zeespiegel.

Achter de Baltiaheuvel bevinden zich de Tranchotpiramide, een geodetische paal uit 1806 (Napoleontische tijd) en een Pruisische TP-paal (TP < Trigonometrischer Punkt) uit 1889.

Opgepast: bij grote droogte wordt de rode vlag gehesen en is het vanwege het brandgevaar verboden om Hoge Venen te betreden.

share
< >